Hoe komen keuzes tot stand en welke informatie gebruikt de gemeente? Alle Schiedammers moeten dit kunnen controleren. In begrijpelijke taal duidelijk uitgelegd. Voor GroenLinks geldt bovendien dat duurzaamheid, sociaal beleid en openheid voorop staan. Zie hiervoor onze voorstellen voor vergroening van leges en het instellen van een ‘revolving fund’ voor investeringen in duurzaamheid.
De afgelopen jaren zijn veel taken uit ‘Den Haag’ naar de gemeente geschoven. Soms gebeurde dit met onvoldoende geld. Dit kwam bovenop de financiële uitdagingen waar onze stad al voor stond. We dienen dus slimmer met het beschikbare geld om te gaan. Dit biedt ook kansen voor een overwogen financieel beleid.
GroenLinks wil de prioriteiten van de Schiedammer voorop stellen. Maar we gaan ook kijken of al die voorkeuren op dit moment nog wel logisch zijn. Heeft bepaald beleid geen meerwaarde meer? Dan stoppen we ermee! We gebruiken daarbij geen kaasschaaf of hakbijl. We doen het heel overwogen.
Schiedam is goed op weg orde op financiële zaken te stellen. We kijken kritisch naar de ontwikkelplannen van de gemeente. Er zijn potjes opgeheven. En er is gestreefd naar balans in de begroting. Daarbij zijn keuzes gemaakt waar GroenLinks grote vraagtekens bij zet. Bij de grondpolitiek is bijvoorbeeld gekozen voor het verkopen van grond. Niet alleen aan particulieren maar ook aan bedrijven. Ook neemt de gemeente een voorschot op nog niet gerealiseerde inkomsten uit erfpachtverhogingen. De vraag voor GroenLinks is hoe we financiële risico’s voor de toe- komst kunnen minimaliseren.
We moeten het lokale belastingbeleid wel kunnen verantwoorden aan de mensen die jaarlijks de rekening betalen. Dat geldt ook voor de tarieven. Uitgangspunt is natuurlijk dat de inkomsten de kosten dekken. Maar niet meer dan dat. Belastingen verhogen we met de inflatiecorrectie. Niet alleen om de Schiedammer financieel te ontzien. We willen wonen in Schiedam aantrekkelijk maken en betaalbaar houden.
De gemeente kent naast inkomsten en uitgaven ook kapitaalverstrekkingen en overige langlopende leningen. GroenLinks wil geen beleggingen die het milieu belasten. Ook zaken als kinderarbeid, wapenindustrie of mensenrechtenschendingen zijn uit den boze.
We willen dat investeringen in grote projecten transparant zijn. Als we besluiten te investeren, dekken we de risico’s wel af. Op infrastructurele projecten heeft Schiedam laten zien niet altijd ‘in control’ te zijn. Aan veel projecten is veel meer belastinggeld uitgegeven dan vooraf beloofd. GroenLinks wil dat de gemeen- teraad vaker en strenger controleert. Wij vinden een goed functionerende en degelijk ondersteunde audit- en rekenkamercommissie van groot belang. Deze voorziet de gemeenteraad van waardevolle en objectieve informatie. Dit is noodzakelijk om als raad het beleid van de gemeente te controleren.