Binnen de beperkte ruimte van Schiedam moeten we rekening houden met de behoefte aan meer woningen, aan mobiliteit en aan bedrijvigheid. GroenLinks wil dat dit niet ten koste gaat van ons groen. In Schiedam is het dus zaak het bestaande groen te koesteren en verder te ontwikkelen. Het Schiedamse groen moet wat ons betreft letterlijk geworteld zijn in het gemeentelijk beleid.
ACTIEPUNTEN
- 50 procent meer groen in Schiedam
- Renovatie of aanpassing in de openbare ruimte levert een constructievebijdrage aan groen, biodiversiteit en klimaatbestendigheid
- Schiedam maakt groen voor iedereen bereikbaar
- Ecologisch beheer van parken en bermen
- Dakoppervlak gebruiken voor vergroening en verduurzaming
- Met bewoners, verenigingen en bedrijven aan de slag om hun directeomgeving zo goed en groen mogelijk in te richten
- Ruimte voor groenbeheer door bewoners en bedrijven
- Een ambitieus programma om samen met bewoners en ondernemerszwerfafval aan te pakken
- Maatschappelijke waarde en groen als leidende principes in de lokaleOmgevingsvisie en bij gemeentelijke aanbestedingen
- Natuurinclusief bouwen
- Dierenwelzijn als onderdeel van elk relevant beleidsveld
- Schone lucht en een stille leefomgeving voor iedereen
50 procent meer groen in Schiedam
Schiedam heeft niet veel ruimte; het is nu al een van de dichtstbevolkte gemeenten in Nederland. We kunnen geen enorme aantallen extra bomen meer kwijt binnen de gemeente. Maar dat betekent niet dat we niet verder kunnen vergroenen. Er is ruimte op (bedrijfs)daken, we kunnen verticale tuinen aanleggen, voor waterdoorlatende groene parkeerplaatsen zorgen en de natuurwaarde van bestaand groen zoals gazons versterken. We ontwikkelen een instrument waarbij we de ‘groenwaarde’ van onze openbare ruimte toetsen op CO2-opname, afvang van fijnstof, wateropnemend vermogen en geluidsreductie en creëren op basis van dit instrument de helft meer groen in Schiedam.
Renovatie of aanpassing in de openbare ruimte levert een constructieve bijdrage aan groen, biodiversiteit en klimaatbestendigheid
Schiedam is volop in beweging en de gemeente is bezig veel gebieden opnieuw te ontwikkelen. Dit biedt kansen voor de woningmarkt, maar óók voor het verbeteren van de kwaliteit van onze leefomgeving. Met andere woorden: elk bouwproject moet onze gemeente ook groener maken. Op bedrijventerreinen is het meest sprake van verstening en hittestress. Bij de reconstructie van bedrijventerreinen komt extra aandacht voor klimaatadaptatie.
Schiedam maakt groen voor iedereen bereikbaar
GroenLinks vindt dat iedereen recht heeft op groen. Iedere Schiedammer moet binnen loopafstand een groene openbare omgeving tot zijn/haar beschikking hebben om in te ontspannen en in te bewegen. Wij willen extra aandacht voor kinderen, zieken en ouderen: zij hebben meer te lijden onder hitte- en waterlast. De groengebieden moeten ook goed te vinden en bereiken zijn. Daarom wil GroenLinks al deze groengebieden met elkaar verbinden door groene stroken en water. Het instellen van 30km-zones als standaard geeft gelegenheid om het ecologische netwerk te versterken. Daarbij wordt ook ingezet op andere manieren om water op te vangen en hittestress te verminderen.
Ecologisch beheer van parken en bermen
Vogels, vlinders, bijen en andere insecten zijn van groot belang voor onze leefomgeving. We houden daarom rekening met biodiversiteit bij het aanleggen en beheren van openbaar groen. GroenLinks pleit al jaren voor meer diversiteit in beplanting zodat deze meer en langer in bloei blijft en ziektes minder vat hebben. Snoeien en maaien gebeurt daarom op een ecologisch verantwoorde wijze door vakkundige, gediplomeerde en gecertificeerde beheerders.
Dakoppervlak gebruiken voor vergroening en verduurzaming
We streven naar groene daken. GroenLinks wil dat ieder dak groen wordt, vol ligt met zonnepanelen of op een andere manier goed gebruikt wordt. Alle daken die van de gemeente zijn of waar de gemeente aan meebetaalt, gaan we dubbel gebruiken. We verleiden particulieren om hun daken te transformeren door subsidies voor groene daken of zonnepanelen. Voor ontwikkelaars die bouwprojecten willen aangaan in onze gemeente geldt dat zij moeten aangeven waarom er géén groene daken of andere klimaatadaptieve maatregelen mogelijk zijn, in plaats van andersom.
Met bewoners, verenigingen en bedrijven aan de slag om hun directe omgeving zo goed en groen mogelijk in te richten
Door de coronacrisis hebben Schiedammers hun directe groene omgeving beter leren waarderen. Bewoners vinden groen belangrijk en maken er veel gebruik van. Wat is er dan logischer om in samenwerking met bewoners, sport- en wandelverenigingen te kijken waar verbetermogelijkheden liggen voor groen. Met een online tool kunnen bewoners zelf plekken voorstellen die ze graag willen vergroenen. Dit is niet voor niets een van de pijlers van de in 2020 vastgestelde Schiedamse Groenvisie.
Ruimte voor groenbeheer door bewoners en bedrijven
We zetten verder in op co-creatie: bewoners leggen zelf groen aan en nemen het in beheer. Dat is ook nog eens goed voor de verbinding in een wijk. Verder blijven we energie stoppen in Schiedam Waterklaar, waarbij we Schiedammers stimuleren hun steentje bij, of liever af, te dragen om meer groen in tuinen te verkrijgen. Natuurlijk blijft Schiedam geveltuintjes en groene daken stimuleren. Wat voor bewoners geldt, geldt ook voor bedrijven: GroenLinks vraagt hun om op eigen terrein hun verantwoordelijkheid te nemen.
Een ambitieus programma om samen met bewoners en ondernemers zwerfafval aan te pakken
Schiedam heeft veel last van zwerfafval. Zwerfafval is lelijk, vervuilend en schadelijk voor dieren. Daarnaast zorgt het voor overlast van bijvoorbeeld meeuwen en ratten. De schone wijkacties en diverse zeer welkome opruiminitiatieven willen we verder uitbouwen. Samen met Irado en Toezicht en Handhaving willen we een actieplan om het toenemende dumpen van afval en grofvuil bij containers te voorkomen. Natuurlijk is preventie een belangrijke zaak, maar GroenLinks zet ook extra in op handhaving. Het op straat gooien van eten is vaak goedbedoeld, maar werkt averechts voor mens en dier. De broodbakken in Oost en de bakken voor GFE (Groente- Fruit- en Etensresten) in heel Schiedam kunnen beter gebruikt worden, óók door mensen die om culturele redenen geen eten bij het afval willen gooien.
Maatschappelijke waarde en groen als leidende principes in de lokale Omgevingsvisie en bij gemeentelijke aanbestedingen
De leefomgeving, biodiversiteit, sociale opgaven en de toekomst van onze aarde zijn belangrijker dan rendementsdenken. We gaan de ecologische waarde van onze omgeving en natuur herstellen door landschapsreconstructies. We nemen het belang van het landschap expliciet mee in de Omgevingsvisie. Zo vergroten we de biodiversiteit, beschermen we dierenwelzijn en gaan we de gevolgen van klimaatverandering tegen.
Natuurinclusief bouwen
Natuurinclusief bouwen draagt bij aan groen en ruimte voor vogels, insecten en vleermuizen. Dit doen we door bij alle ontwikkelingen in Schiedam checklists en voorwaarden te koppelen aan aanbestedingen en gebiedsontwikkeling.
Dierenwelzijn als onderdeel van elk relevant beleidsveld
Dieren zijn ook Schiedammers. Of het nu gaat om agrarische dieren, in het wild levende dieren, recreatieve dieren of overlastgevende dieren. We moeten ervoor zorgen dat ook hun welzijn in Schiedam is geborgd. Dit betekent dat we bij bouwwerkzaamheden altijd natuurinclusief bouwen. Het betekent ook dat we bij natuurbeheer rekening houden met nesten, zorgen voor een goed hondenbeleid zonder hondenbelasting, katten verplicht chippen en plaagdieren op natuurlijke wijze bestrijden.
Schone lucht en een stille leefomgeving voor iedereen
Het Rijnmondgebied heeft veel zware industrie. Dat zorgt voor veel vervuiling en geluidsoverlast. Hetzelfde gaat op voor alle infrastructuur en de luchthaven die vlak bij Schiedam ligt. Dit zorgt voor een grote aanslag op de gezondheid van Schiedammers. Luchtvervuiling is na roken de grootste doodsoorzaak in onze regio en slaapverstoring door geluidsoverlast zorgt voor een aantasting van het geestelijk welzijn. Maatregelen zijn dus essentieel. GroenLinks denkt daarbij aan walstroom voor zeeschepen en het tegengaan van het ontgassen van schepen. We willen betere voorlichting over houtstook en het gebruik van dieselaggregaten aanpakken. We zijn voorstander van het verder uitwerken van een stedelijk distributieplan voor transport en het verder verduurzamen van het verkeer en ook het ontwikkelen van beleid voor het tegengaan van laagfrequent geluid.