GroenLinks wil dat bewoners zelf projecten en initiatieven kunnen ontwikkelen. Waar nodig worden zij daarbij ondersteund door de gemeente. Wij geven hen door het ‘right to challenge’ de mogelijkheid alternatieven voor te stellen voor gemeentelijke plannen in hun wijk. Als buurtbewoners gezamenlijk projecten ontwikkelen leidt dit tot besparing. Bewoners creëren daarmee ‘publieke waarde’.
Economisch rendement is belangrijk, maar legitimiteit, betrokkenheid en gemeenschapszin zijn minstens zo waardevol. Een ‘burgerkennisnetwerk’ zoals Schiedam al kent, heeft alleen effect als ambtenaren, bestuurders en politici hier ook écht voor open staan.
Een open Schiedam vraagt om een gemeente die luistert. Ambtenaren die op een creatieve manier bewoners betrekken bij het beleid. Een gemeentebestuur dat bewoners een serieuze rol geeft. GroenLinks wil bewoners serieuze mogelijkheden geven om samen de stad te maken. Maar het college en raad moeten dan wel anders gaan werken. De uitwerking van plannen van bewonersinitiatieven is dan niet meer alleen aan het college. De goedkeuring ervan niet meer alleen aan de raad. Dit vraagt om flexibiliteit en creativiteit. Initiatieven zijn gebaat bij proactieve en betrokken medewerkers die in staat zijn de weg te wijzen in overheidsland. De laatste jaren zijn veel wijkcentra gesloten. Dit wordt als gemis ervaren. De gemeente gaat samen met bewoners kijken hoe we deze wijkfunctie weer terug kunnen brengen.
GroenLinks wil inwoners ook betrekken bij de besluitvorming bij onderwerpen die de hele stad aangaan. De G1000 van de afgelopen jaren is een goed voorbeeld voor inspraak en overleg. Ook de ‘politieke stamtafel’ is een goed voorbeeld: in samenwerking met een lokale omroep schuiven Schiedammers aan bij politici in de studio. Zij praten mee over onderwerpen die de stad en de gemeenteraad. GroenLinks wil verder experimenteren met vormen van inspraak. De participatie experimenten van Samenwerken in Schiedam juichen wij dan ook toe. Wij zien graag dat zoveel mogelijk inwoners mee kunnen praten over de toekomst van de stad en dat dit verankerd wordt in beleid.