Discriminatie is grondwettelijk verboden en GroenLinks wil zorgen voor een leefomgeving waarin iedereen zich welkom en veilig kan voelen. De nadruk moet niet meer liggen op acceptatie, maar op inclusiviteit. Iedereen weet nu wel dat de diversiteit bestaat en dat iedereen evenveel recht heeft op een plaats in de samenleving. Nu gaan we zoeken hoe we die plaatsen kunnen vormgeven zodat iedereen zich daar prettig bij voelt. De gemeente heeft hierin een regiefunctie. Het streven recht te doen aan diversiteit is geen luxe, maar een prioriteit.
ACTIEPUNTEN
- Regenboogbeleid opstellen, respecteren en naleven
- Toepassing van de Roze Loper in zorginstellingen en welzijnsorganisaties stimuleren
- Een volledige integratie van het diversiteitsbeleid voor alle beleidsterreinen van de gemeente
- Discriminatie en onverdraagzaamheid actief bestrijden
- De positie van mensen met een migratieachtergrond actief bevorderen
- De toegankelijkheid van de stad voor mensen met een beperking vergroten
- Leeftijdsdiscriminatie uitbannen
- Schiedam als shelter city
- Humaan beleid voor vluchtelingen en nieuwkomers
Regenboogbeleid opstellen, respecteren en naleven
In Schiedam zijn er gelukkig veel mensen die goede ideeën hebben bij de verdere emancipatie van LHBTI+. Velen hebben zich daarom verenigd in verschillende belangenorganisaties. In samenwerking met die organisaties en onder leiding van de gemeente is het de wens van GroenLinks om regenboogbeleid op te stellen. De inspraak van belangenorganisaties is van essentieel belang. In het regenboogbeleid moeten goed toepasbare en toetsbare instrumenten worden opgenomen waarmee de emancipatie van LHBTI+ een impuls krijgt. Extra aandacht voor veiligheid, onderwijs en ouderenzorg speelt daarin ook een belangrijke rol. Dit regenboogbeleid moet af te dwingen zijn. Daarom zien we graag dat de naleving ervan een voorwaarde is voor organisaties die subsidie van de gemeente ontvangen.
Toepassing van de Roze Loper in zorginstellingen en welzijnsorganisaties stimuleren
De Roze Loper is een manier om in zorginstellingen, woonzorgcentra en welzijnsorganisaties acceptatie van LHBTI+ te vergroten. Vooral ouderen uit deze groep komen vaker in een sociaal isolement terecht dan heteroseksuele ouderen en ervaren een grotere mate van eenzaamheid. Om het geestelijk welzijn te vergroten, is binnen de zorg een werkwijze voorhanden die een tolerante cultuur voorstaat richting roze ouderen. Zorgprofessionals en -organisaties krijgen daardoor meer inzicht in hun beleid en de omgang met deze ouderen. De gemeente kan helpen de Roze Loper in te zetten en actief voorlichting te geven over het gebruik hiervan.
Een volledige integratie van het diversiteitsbeleid voor alle beleidsterreinen van de gemeente
Bij elk beleidsplan of project van de gemeente is een toetsing nodig wat betreft diversiteit. In ieder voorstel moet worden afgewogen of de door de gemeente gemaakte keuze voldoende bijdraagt aan het diversiteitsbeleid Uiteraard vragen we van de gemeente om in haar organisatie zelf het goede voorbeeld te geven en een inclusieve werkomgeving te bieden.
Discriminatie en onverdraagzaamheid actief bestrijden
Om discriminatie te voorkomen is een (lokaal) meldpunt onvoldoende. Dit is alleen maar reactief. Wat écht helpt, is het goede voorbeeld geven. Dat betekent dat we er binnen de gemeenteraad, het college en bij de ambtenaren actief op toezien dat discriminatie en onverdraagzaamheid niet plaatsvinden. Als dit toch voorkomt, dan moet het mogelijk zijn er hard tegen op te treden. Wat GroenLinks betreft moet iedereen zich veilig voelen in zijn of haar werkomgeving.
De positie van mensen met een migratieachtergrond actief bevorderen
GroenLinks wil dat Schiedam een stad is waar iedereen tot zijn of haar recht komt. Daarom is het nodig om aandacht te geven aan de positie van mensen met een migratieachtergrond. Daarmee willen wij segregatie voorkomen en racisme, institutionele discriminatie en etnisch profileren uitsluiten. Een inclusieve samenleving staat ons voor ogen. Wederzijds begrip tussen mensen met en zonder een migratieachtergrond kunnen we vergroten door elkaar op voet van gelijkwaardigheid te ontmoeten.
De toegankelijkheid van de stad voor mensen met een beperking vergroten
Schiedam is een stad voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. De gemeente moet een substantiële inzet tonen om deze mensen zo goed mogelijk deel te laten hebben aan het maatschappelijk verkeer. Dat geldt zeker voor de publieke en openbare ruimtes, maar de gemeente kan ook stimuleren dat andere organisaties en instellingen zich hiervoor inzetten. Het gaat dan niet alleen om mensen met een fysieke beperking, maar ook om mensen met een psychische of verstandelijke beperking.
Leeftijdsdiscriminatie uitbannen
Jong en oud leveren een bijdrage aan de samenleving. Het is belangrijk dat te erkennen. Helaas zien we vaak een tegenstelling in het debat. Ouderen dragen op heel veel manieren actief bij aan de samenleving, zowel betaald als onbetaald. Zij hebben een unieke bijdrage aan het in stand houden van veel maatschappelijke initiatieven en verenigingen. GroenLinks wil deze motivatie stimuleren en eventuele drempels wegnemen.
Schiedam als shelter city
Schiedam wordt een ‘shelter city’. Shelter cities bieden tijdelijke opvang aan mensen die in de problemen komen omdat ze mensenrechtenschendingen in hun eigen land bestrijden.
Humaan beleid voor vluchtelingen en nieuwkomers
GroenLinks wil statushouders die zich in de stad vestigen ten minste een jaar lang na aankomst intensief begeleiden. Ze zijn Schiedammer vanaf de dag van aankomst. Nieuwkomers maken een snelle start; ze leren de taal, gaan studeren en zo snel mogelijk aan het werk.