Schulden zijn een hindernis bij het vinden en behouden van werk. Het hebben van schulden is slecht voor het welzijn, tast de gezondheid aan en maakt meedoen in de samenleving een stuk moeilijker. Voor de betrokkenen brengt dit veel ellende en menselijk leed met zich mee, maar ook de
maatschappelijke lasten zijn enorm.
GroenLinks wil daarom stevig inzetten op armoedebestrijding als basis van een degelijk sociaal beleid. Het aanvragen van ondersteuning moet voor iedereen toegankelijk en gemakkelijk zijn. Daardoor voorkomen we veel leed maar uiteindelijk ook veel onnodige kosten voor de gemeente Schiedam. De gemeente is en blijft immers verantwoordelijk voor haar inwoners.
ACTIEPUNTEN
- Kinderarmoede aanpakken
- Gratis ov voor minima
- Een sport- en cultuurpas voor volwassenen met een minimuminkomen
- Een ruimhartige bijzondere bijstand
- Dakloosheid voorkomen en terugdringen
- De gemeente in een voorbeeldrol als schuldeiser
- Een lokaal Schuldenlab
- Een Jongeren Perspectief Fonds (JPF) opzetten
- Aansluiting bij een kredietbank die een schappelijke rente rekent
Kinderarmoede aanpakken
In Nederland groeit één op de negen kinderen op in armoede. In Schiedam zijn dit er zelfs nog meer. In elke klas zitten kinderen die niet op sport kunnen, geen muziekles of dansles krijgen en hun verjaardag niet kunnen vieren. Sommige kinderen komen zelfs zonder ontbijt naar school.
Voor GroenLinks is dit onacceptabel. We houden de bestaande armoederegelingen minimaal op het huidige niveau en korten niet op voorzieningen zoals de Rotterdampas. Laten we daarbij niet alleen kijken naar kinderen uit bijstandsgezinnen. Er is ook verborgen armoede bij kinderen van ouders in de schuldhulpverlening of in gezinnen van zelfstandig ondernemers die onder de 130% van het sociaal minimum verdienen.
Gratis ov voor minima
In Schiedam is het vrij reizen voor minima helaas afgeschaft. GroenLinks wil dat de Metropoolregio, die over ons lokaal openbaar vervoer gaat, met een aanbod komt om kosteloos ov aan te bieden aan minima. Het ov is belangrijk in de overgang naar duurzame mobiliteit, maar ook erg duur voor de gebruiker. Die barrière willen we wegnemen. Ook houden we het fiets-voor-iedereen-plan in stand.
Een sport- en cultuurpas voor volwassenen met een minimuminkomen
Deze pas is op dit moment alleen verkrijgbaar voor kinderen en jongvolwassenen. GroenLinks wil dit uitbreiden naar alle volwassenen met een mini- muminkomen en wil verder een verbreding van het sportaanbod met fitness.
Een ruimhartige bijzondere bijstandGroenLinks wil dat de witgoedregeling weer als gift wordt ondergebracht in de bijzondere bijstand en niet langer een lening waarover rente betaald moet worden. Daarbij zijn we ook voor een energiezuinige witgoedregeling: als de vervanging van een elektrisch apparaat uit de bijzondere bijstand wordt vergoed, dan weegt energiezuinigheid als aanschafcriterium zwaarder dan de prijs. Er moet ruimschoots en op proactieve wijze informatie aan de doelgroepen over deze regelingen worden versterkt.
Dakloosheid voorkomen en terugdringen
Huisuitzettingen voorkomen we voor alle Schiedammers, niet alleen voor gezinnen en mensen met psychische problemen. Door een integrale aanpak van achterliggende problemen en snelle schuldhulpverlening investeert de stad in preventie van dakloosheid. In het verlengde daarvan start Schiedam een radicaal actieplan om dakloosheid terug te dringen. Dit bevat vier speerpunten: een bonus voor mensen die hun huis openstellen voor een dakloze, extra beurzen voor voormalig daklozen die als ervaringsdeskundigen helpen, ‘straatadvocaten’ en extra begeleiding voor daklozen.
De gemeente in een voorbeeldrol als schuldeiser
Landelijke wetgeving verplicht verhuurders, energieleveranciers en zorgverzekeraars een melding bij de gemeente te doen wanneer klanten problemen hebben hun rekeningen te betalen. De gemeente gaat mensen ondersteuning bieden in de vorm van begeleiding om erger te voorkomen.
Een lokaal Schuldenlab
GroenLinks vindt het belangrijk dat mensen met schulden hun leven weer zo snel mogelijk op de rails krijgen. Een Schuldenlab kan hiervoor een op maat gesneden traject aanbieden. Ons unaniem aangenomen initiatiefvoorstel hierover wordt uitgewerkt om uit te voeren. Een lokaal Schuldenlab werkt met publieke en private partijen aan het opzetten van innovatieve projecten om schulden en armoede tegen te gaan. Voorbeelden hiervan zijn de doorbraakmethode, collectief schuldregelen en de voorzieningenwijzer.
Een Jongeren Perspectief Fonds (JPF) opzetten
Jongeren komen niet in aanmerking voor een regulier schuldsaneringstraject omdat je daarvoor een inkomen moet hebben. Dit ontneemt jongeren met schulden echter perspectief op een toekomst. GroenLinks pleit daarom voor de invoering van een Jongeren Perspectief Fonds (JPF). Dit fonds begeleidt jongeren naar werk of school. Schuldeisers krijgen een saneringsbedrag aangeboden. Afhankelijk van de inkomenssituatie betaalt de jongere de restschuld aan het JPF terug in natura (bijvoorbeeld door een stage) en/of contant. Maatschappelijke partijen die van deze aanpak profiteren, waaronder de gemeente, betalen een deel van hun besparing terug aan het fonds. Ook schuldeisers betalen jaarlijks een kleine bijdrage aan het fonds. Zo is het fonds duurzaam.
Aansluiting bij een kredietbank die een schappelijke rente rekent
De Kredietbank Rotterdam (KBR) rekent een zeer hoge rente. Een optie is dat Schiedam zelf een fonds opricht. GroenLinks doet dit bij voorkeur samen met de gemeenten Vlaardingen en Maassluis.