GroenLinks wil dat veiligheid een coproductie is van gemeente, bewoners, politie en maatschappelijke organisaties. Meer preventie en alleen repressie als dat onvermijdelijk is. Zo houden we onze samenleving niet alleen veilig, maar ook ontspannen en leefbaar.
ACTIEPUNTEN
- Stigmatisering door preventief fouilleren voorkomen
- Terughoudendheid in cameratoezicht
- De Lichtblauwe Brigade niet als vervanging van de politie laten optreden
- Een goede samenhang tussen zorg en veiligheid
- Aanpakken van overlast
- Een ontspannen drugsbeleid
- De politie als een belangrijke bondgenoot in de hulpverlening
- Schone en nette wijken ter vergroting van het gevoel van veiligheid
- Bewoners betrekken bij veiligheid
- Wijkagenten als aanspreekpunten in de wijk
Stigmatisering door preventief fouilleren voorkomen
Preventief fouilleren werkt stigmatiserend. Zeker in woonwijken heeft het een negatieve invloed op de veiligheidsbeleving en buurtveiligheid. In Schiedam wordt niet gecontroleerd op grond van uiterlijke kenmerken. Aanhoudingen gebeuren op basis van concrete verdenkingen. De politie besteedt bij haar opleiding en training extra aandacht aan het voorkomen van discriminatie. Om etnisch profileren tegen te gaan wil GroenLinks dat de politie noteert waarom iemand staande gehouden wordt of wordt aangehouden.
Terughoudendheid in cameratoezicht
Wij willen cameratoezicht goed beargumenteerd en weloverwogen inzetten. Het mag dan ook nooit een vervanging van ‘blauw op straat’ zijn, alleen een aanvulling.
De Lichtblauwe Brigade niet als vervanging van de politie laten optreden
GroenLinks wil meer inzetten op het imago van de Lichtblauwe Brigade (LBB). Daarom willen we dat de LBB’ers, nog meer dan wijkagenten, echt benaderbaar zijn. Zij kunnen de voelsprieten in de wijk zijn en daarmee een welzijnsfunctie krijgen. Ze komen dan los van de vaak te defensieve houding. Daarom is GroenLinks geen voorstander van het bewapenen van LBB’ers. Bij toezicht en handhaven beperken zij zich tot de kerntaken.
Een goede samenhang tussen zorg en veiligheid
De organisaties in het domein veiligheid en zorg, waaronder ook de gemeente zelf, kunnen meer samenwerken en overleggen. Wij willen speciale aandacht voor verwarde personen, gevallen van huisvervuiling en de aanpak van geweld achter de voordeur.
Aanpakken van overlast
GroenLinks vindt het onaanvaardbaar als mensen uit hun buurt weggaan vanwege overlast en pesterij. Ook verhuurders hebben een grote verantwoordelijkheid in het tegengaan en voorkomen van overlast door de (tijdelijke) huurders.
Een ontspannen drugsbeleid
GroenLinks pleit voor een ontspannen en effectief drugsbeleid. Wij willen de verkoop en productie van softdrugs reguleren. De gemeente loopt hierin voorop en werkt samen met de coffeeshophouders in de stad. Uiteraard blijft aandacht voor gezondheidsrisico’s van verslavende middelen voorop staan.
De politie als een belangrijke bondgenoot in de hulpverlening
De politie voorkomt het opjagen en beboeten van daklozen voor buiten slapen door in samenwerking met alle hulpinstanties direct de juiste hulp in te schakelen. De politie is omdat zij 24 uur per dag aanwezig is, een belangrijke bondgenoot in de hulpverlening.
Schone en nette wijken ter vergroting van het gevoel van veiligheid
In 2020 liet de gemeente Schiedam een onderzoek doen door Hogeschool InHolland. De vraag was: hoe kan het dat er objectief geen stijging is in criminaliteit, maar Schiedammers zich toch onveiliger zijn gaan voelen? Een van de belangrijkste conclusies was dat subjectieve veiligheid wordt beïnvloed door de fysieke context. Voorbeelden zijn straatvuil, huisvuil naast de containers en de staat van het groenonderhoud. Wij willen dat de gemeente Schiedam daar meer aandacht aan besteedt en handhaaft. Bij dat laatste hoort ook een lik-op-stukbeleid voor bewoners die hun leefomgeving vervuilen.
Bewoners betrekken bij veiligheid
Bewoners zijn vele malen vaker op straat dan ‘blauw’ dat ooit kan zijn. Daarom betrekken we Schiedammers bij wijkveiligheidsplannen. Buurttoezicht speelt daarbij een belangrijke rol. Direct en snel contact tussen de politie, gemeente en inwoners is wat ons betreft een speerpunt. We kunnen huiselijk geweld bijvoorbeeld sneller aanpakken als wijkbewoners zich betrokken voelen bij elkaar en hun wijk.
Wijkagenten als aanspreekpunten in de wijk
Voor GroenLinks is een belangrijke rol weggelegd voor wijkagenten. Wij zien graag dat deze agenten een bekend gezicht in de wijk zijn en laagdrempelig zijn te benaderen. Helaas ligt de ‘omloopsnelheid’ van wijkagenten vaak nogal hoog. Voor de herkenbaarheid en effectiviteit zou het beter zijn als zij langere tijd in dezelfde wijken werkzaam zijn. Als agenten vaker op de fiets of lopend door de wijk gaan, zijn zij makkelijker aanspreekbaar dan hun collega’s in surveillancewagens.