Het vinden, hebben en houden van werk is belangrijk. Soms hebben mensen daar hulp bij nodig. De gemeente moet die hulp geven in de vorm van ondersteuning en begeleiding. Als je geen werk vindt en daardoor geen inkomen hebt, dan kun je een beroep doen op de gemeente.
GroenLinks stelt vertrouwen en eenvoud voorop. We gaan mensen niet overstelpen met onnodige bureaucratische regels die uitsluitend controle en repressie tot doel hebben. De gemeente dient mensen te begeleiden naar langdurig werk met een leefbaar inkomen. Hiervoor kan het nodig zijn dat mensen zich bijscholen. Dat vraagt maatwerk. GroenLinks wil het mensen mogelijk maken om zich zowel praktisch als theoretisch te laten (om)scholen voor sectoren waarin veel vraag is naar personeel, zoals zorg, onderwijs, de techniek en logistiek.
ACTIEPUNTEN
- Een regelvrije bijstand op basis van wederzijds vertrouwen
- Een goed arbeidsondersteuningsbeleid
- Werkverdringing niet accepteren
- Een ruimhartige toepassing van uitzonderingen op de kostendelersnorm
- Ondernemen vanuit de uitkering mogelijk maken
- Jeugdwerkloosheid actief aanpakken
- Investeren in scholing
- Vrijwilligers waarderen en ondersteunen
- Stoppen met de criminalisering van sekswerk
Een regelvrije bijstand op basis van wederzijds vertrouwen
De gemeente richt het bijstandsbeleid zo ruimhartig mogelijk in. Dit doen we ook als experimenten een zekere bestuurlijke ongehoorzaamheid ten opzichte van het Rijk vragen. GroenLinks is voor een bijstand zonder bureaucratie. De verplichte wachttijd van vier weken schaffen we af, net als drempels die het recht op een uitkering inperken. Wie betaald werk vindt kan zijn uitkering pauzeren, zodat iemand het aanmeldproces niet opnieuw hoeft te doorlopen wanneer het werk stopt. Schiedam doet voorstellen aan het Rijk om het bijstandsbeleid aan te passen aan de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Het bijstandsbeleid is gebaseerd op wederzijds vertrouwen in plaats van op achterdocht en repressie. Wie mantelzorg verleent, krijgt vrijstelling van de sollicitatieplicht. GroenLinks wil bovendien giften of inkomen tot €1200,- per jaar vrijlaten. Giften in natura (zoals boodschappen) worden niet gekort op de uitkering. Mensen tot 27 jaar moeten ook gewoon de vrijwilligersvergoeding krijgen en dit mag niet worden gekort op de bijstandsuitkering.
Een goed arbeidsondersteuningsbeleid
Schiedam zoekt alternatieven voor mensen die (nog) geen kans op een baan maken. Bijvoorbeeld omdat zij scholing volgen, gebruikmaken van leerwerkplekken of stageplaatsen, of vrijwilligerswerk doen. Zo nodig kan dit met begeleiding of loonkostensubsidie. De gemeente geeft als een van de grote werkgevers het voorbeeld in het aanbieden van stages of leerwerkplekken en bewaakt hierover afspraken met bedrijven. Dat het werk moet lonen is uiteraard altijd het uitgangspunt. Er komt voor iedere cliënt een vaste consulent bij Stroomopwaarts, als aanspreekpunt en vraagbaak. Deze consulent helpt ook bij regelingen die niet voortkomen uit de participatiewet. Ook wil GroenLinks dat de gemeente haar samenwerking met het UWV blijft versterken, zodat tussen de WW en de gemeentelijke uitkering geen gat valt qua inkomen of arbeidsmarkttraject. Daarnaast moet het UWV zorgdragen voor meer persoonlijk contact tussen (arbeids-)consulenten en mensen met een WW-uitkering of mensen met een beperking.
Werkverdringing niet accepteren
Re-integratietrajecten mogen geen banen verdringen. Toetsing vindt plaats op duidelijke leerdoelen. GroenLinks wil geen verplichte tegenprestatie: we stimuleren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om zich te ontwikkelen door vrijwilligerswerk buitenshuis te doen. Dit stellen we echter niet verplicht.
Een ruimhartige toepassing van uitzonderingen op de kostendelersnorm
We maken een uitzondering op de kostendelersnorm voor inwonende kinderen tot 27 jaar. Wie mantelzorg in het eigen gezin verleent, krijgt vrijstelling op de kostendelersnorm.
Ondernemen vanuit de uitkering mogelijk maken
We stimuleren het starten van een bedrijf vanuit een uitkeringssituatie. Bijverdienen stimuleren we tot het wettelijk maximum. De gemeente maakt zich hard voor het landelijk ophogen van deze limiet.
Jeugdwerkloosheid actief aanpakken
GroenLinks ziet graag dat voortijdige schoolverlaters hun opleiding weer oppakken of omschakelen naar een leer/werktraject. Mentoren helpen jongeren zo nodig bij het vinden van een passende opleiding of een nieuw werkperspectief.
Investeren in scholing
Schiedamse werklozen (met en zonder uitkering) krijgen mogelijkheden voor om- en bijscholing, waar mogelijk met baangarantie. Uitkeringsgerechtigden zonder startkwalificatie krijgen de mogelijkheid die alsnog te behalen. Deze ervaringscertificaten (EVC) helpen Schiedammers met veel ervaring maar weinig diploma's om een mooi cv op te bouwen en daarmee de kans op een vaste baan te vergroten.
Vrijwilligers waarderen en ondersteunen
Schiedam heeft veel vrijwilligers. Dit zijn mensen die zich belangeloos inzetten voor een zaak die zij belangrijk vinden. Zij zijn van enorme maatschappelijke waarde. Onze stad zou een stuk slechter af zijn zonder deze belangeloze inzet. Waardering van de gemeente is daarvoor op zijn plaats. Onze vrijwilligers verdienen goede ondersteuning, ongeacht hun leeftijd. Dat kan door passende ondersteuning te bieden via het Servicepunt Vrijwilligers.
Stoppen met de criminalisering van sekswerk
Sekswerk is een legaal beroep. Het is daarom onacceptabel dat er geen gelijke arbeidsrechten zijn voor sekswerkers. Schiedam moet eenvoudigere vergunningseisen opstellen in de APV zodat het makkelijker is voor zelfstandige sekswerkers om vanuit eigen huis te werken.