We willen de huidige woonvisie van de gemeente herzien. Waarom niet een woonvisie en prestatieafspraken met woningbouwcorporaties over voldoende betaalbare woningen voor de diverse groepen? GroenLinks gaat uit van gemengde wijken. Er zijn steeds meer inwoners die meer kunnen besteden aan hun woning. Deze mensen moeten we natuurlijk ook perspectief bieden in Schiedam.

Een sociale, duurzame wijk is een wijk waarin groen niet ontbreekt. In een groene wijk is het prettiger leven. Onze kinderen kunnen buiten spelen en wijzelf kunnen dicht bij huis wandelen, fietsen en sporten. Daarom wil GroenLinks het groen in onze gemeente beschermen. We willen het zelfs uitbreiden. We sieren onze wijken op met lommerrijk groen, sportveldjes en mooie parken. Schiedam moet goed met de kostbare ruimte omgaan.

Leegstand is geen goede zaak. Leegstaand gemeentelijk vastgoed moet benut worden om ruimte te bieden aan bewonersinitiatieven en verenigingen. Een leegstandscoördinator kan vraag en aanbod van leegstaande winkels en kantoren samenbrengen. Dit doet zij/hij door samen te werken met verschillende gemeentelijke afdelingen en partijen in de stad.

Laten we woningen ook duurzaam maken. Daarmee zorgen we dat de Schiedammer op de toekomst is voorbereid. Door nu te investeren, zien we op de korte termijn al resultaten; niet alleen het milieu maar ook de portemonnee varen er wel bij. GroenLinks wil dat de gemeente afspraken maakt met woningbouwcorporaties, particuliere verhuurders en bouwbedrijven om te bouwen of renoveren woningen energieneutraal op te leveren. Schiedam moet zich inzetten voor stimuleringsmaatregelen voor verduurzaming van de particuliere huur- en koopmarkt.

Woonoverlast moet stevig worden aangepakt. Dit doen we door ons te richten op overlastgevers, niet door groepen de toegang tot Schiedam te weigeren door middel van selectie aan de poort. Huisjesmelkers en malafide pensionhouders, die door overbewoning nu vaak voor overlast zorgen, moet het moeilijker worden gemaakt hun werk in Schiedam uit te oefenen.