"Naar onze mening is er iets fundamenteel mis met de insteek van het college. Dat zie je terug in het collegeprogramma en in deze zomernota. Het is alsof de SS Schiedam in tweeën gebroken wordt. We kunnen met pleister-moties proberen het schip drijvende te houden, maar dat gaat natuurlijk niet lukken. Dan zouden we zoveel moties moeten indienen, dat je van die pleisters een nieuw schip kunt bouwen."
"De komende tijd zullen we natuurlijk wel voorstellen doen, in de vorm van moties, amendementen en initiatiefvoorstellen. We zullen agenderingsverzoeken doen en voorstellen indienen als we vinden dat beleid de verkeerde kant opgaat, er naar ons idee te weinig gebeurt, of het wat ons betreft niet snel genoeg gaat. Er gaat teveel mis om dat niet te doen," zegt Yorick.
"Bovendien hebben we sinds de begrotingsbehandeling van afgelopen november ervaren, dat daar waar alle GroenLinks-moties toen werden afgewezen, we onze voorstellen alsnog zagen langskomen als raadsvoorstellen van het college, of als moties van nagenoeg vergelijkbare strekking maar dan vanuit coalitiefracties. We kiezen andere momenten om onze voorstellen en plannen te delen. Dan krijgen ze de aandacht die ze verdienen en worden ze niet bedolven onder een lawine van moties over details en minder belangrijke dingen. Dat die aanpak werkt hebben Carlien en Menno deze week bewezen: een voorstel van Carlien kreeg steun van de hele raad, die van Menno van een grote meerderheid."
Motie tegen kaalslag bouwlocaties unaniem aangenomen
Grote meerderheid steunt GroenLinks-voorstel om stadsentree op te knappen
Voorzitter,
Iets meer dan een jaar geleden bespraken we hier het coalitieakkoord. GroenLinks gaf aan best tevreden te zijn, omdat veel van het beleid, dat is ingezet door het vorige college, zou worden voortgezet. GroenLinks sprak ook zorgen uit over de aandacht voor en aanpak van de vele crises waar we mee te maken hebben. We waren en zijn teleurgesteld dat ondanks het grotere progressieve aandeel in raad en coalitie, niet een meer progressieve koers is ingezet. We hoopten dat daar waar in het coalitieakkoord dingen niet of summier werden genoemd, het college in het collegewerkprogramma, de begroting en de uitvoeringsprogramma’s zou komen met concrete maatregelen.
Dat voortvarend, standvastig en doelgericht problemen zouden worden aangepakt en opgelost.
We werden teleurgesteld.
Een jaar geleden met een lege zomernota. Een half jaar geleden met een begroting met slechts vier speerpunten uit het coalitieakkoord. En in april toen het college ons hun ambitiedocument stuurde. Geen collegewerkprogramma, geen uitgewerkte aanpak, maar een ambitiedocument. Of beter: document, want echt ambitieus is het namelijk niet. En het lijkt ook wel of het college er niet trots op is. Gek genoeg moest GroenLinks om agendering vragen, anders was het zonder bespreking voor kennisgeving aangenomen.
Voorzitter,
De vier uit het coalitieakkoord afkomstige speerpunten werden in de begroting opgenomen omdat ze geen uitstel duldden. Goede en terechte speerpunten, maar het begrotingsjaar is half om en de voortgang is om te huilen.
In plaats van de hoognodige vernieuwing en verbetering van het armoedebeleid om de groeiende armoede aan te pakken, lag er in mei een voorstel voor om de regionale visie te verlengen. Er is nu wel een concept-kadernota, maar die is nog niet aan de gemeenteraad gestuurd…In de zomernota wordt geen extra geld uitgetrokken voor het Sociaal Domein. Zonder extra geld kun je niets extra doen om armoede aan te pakken. Met alleen schuiven van potje naar potje, los je de problemen niet op, je verplaatst ze alleen.
In plaats van versnelling van de woningbouw, groeit de lijst van woningbouwprojecten die niet doorgaan of vertraagd zijn in rap tempo. Frankeland, de Miller, Smaak, Bij de Molen en Schieveste. Woonplus wil in ieder geval wel aan de slag. In Groenoord Zuid, bij Driemaasstede en in de Staatsliedenbuurt. Dat blijkt ook uit het bod dat Woonplus deed voor de prestatieafspraken. Met de manier waarop de wethouder de verhoudingen nu onder druk zet, de woonvisie, meer en meer een woon-illusie.
Over de stand van zaken van de aanpak van discriminatie hebben we nog niets gehoord.
Gelukkig stond vorige week wél het uitvoeringsprogramma “Schiedam Schoon” op de agenda. Gek genoeg moest GroenLinks om agendering vragen, anders was het zonder bespreking voor kennisgeving aangenomen.
Voorzitter,
Daar waar we blij waren met de aandacht voor de voortzetting van eerder ingezet beleid, schrikken we steeds vaker van wat dat betekent volgens het college.
Neem de mobiliteitsvisie. Met de organisatie en communicatie rond de bewonersraadplegingen is het gedoemd te mislukken. Met de manier waarop het in de wijken gebracht wordt, zou ik zelfs tegenstemmen en ik heb niet eens een auto! En raadplegingen kunnen om de een of andere reden niet tegelijkertijd gedaan worden, waardoor het een erg langlopend en slepend proces is. Dan is ook nog vooruitlopend op de uitkomst van de raadplegingen in de wijken het tarief voor parkeervergunningen vast verlaagd. Door de afwijzing in West, en ik hou mijn hart vast voor Zuid en Nieuwland, is een financieel probleem ontstaan. De maatregelen uit de mobiliteitsvisie kunnen niet uitgevoerd worden, zonder de inkomsten van gereguleerd parkeren in alle wijken ten zuiden van de A20.
Voorzitter,
In de vorige periode is een mooie groenvisie door de raad vastgesteld. In de uitvoering daarvan laat het college steken vallen. Vier maanden wachten op een voortgangsrapportage, al meer dan een jaar vertraging in de uitvoering en al twaalf jaar wachten op de bomenlijst. De stad en het groen in de stad kunnen langer uitstel niet verdragen. Het college zegt staand beleid uit te voeren, maar gek genoeg moet GroenLinks keer op keer om aandacht en agendering vragen, anders wordt er niet over gesproken. We vrezen dat er dan ook niet over nagedacht wordt. Laat staan dat er iets gebeurt…
Voorzitter,
Het college verwijst in ambitiedocument en zomernota naar onzekerheid over de toekomst. Naar nationale en internationale ontwikkelingen. Als redenen om niet concreter te worden. De dynamiek is niet nieuw. Er gebeurt altijd wat. Er is altijd onzekerheid over de toekomst
We leven in een tijd van pandemieën, een tijd waarin miljoenen mensen op de vlucht zijn voor oorlog, armoede en honger, een tijd waarin economische groei en economische crisis elkaar in hoog tempo afwisselen, een tijd waarin we haast moeten maken om te voorkomen dat we kopje onder gaan in de gevolgen van de klimaatcrisis.
Dan moet de politiek niet achterover leunen of een afwachtende houding aannemen. Dan moet de politiek niet bevriezen en met grote schrikogen in de koplampen van de aanstormende gevolgen van de crises staren.
Dan moeten we opstaan, met de vuist op tafel slaan en roepen dat we dit niet laten gebeuren.
Dan moeten we zorgen dat we gesteld staan, dat plannen en reserves op orde zijn. Dan moeten we problemen aanpakken. Zeggen wat we willen en wat we gaan doen om dat te bereiken.
Voorzitter,
Als we de kloof met de Schiedammers willen dichten, dan moeten we om te beginnen altijd naar ze luisteren. Niet pas als ze boos zijn. Om mensen boos te maken moet je namelijk eerst iets verkeerd doen. Dingen niet op tijd aankondigen, omleidingsroutes niet op elkaar afstemmen, ophogingen verkeerd doen, sportverenigingen in verwarring brengen, dingen toezeggen en ze niet waarmaken of met het vingertje naar iemand anders wijzen. Dingen verkeerd doen, mensen boos laten worden, om daarna op je schreden terug te keren en fouten te repareren. En dan ook nog jezelf op de borst kloppen omdat je zo goed luistert.
Niet doen. Het kost tijd en energie. Aan beide is een gebrek, dat kunnen we ons niet veroorloven. Organiseer bewonersparticipatie liever goed en laten we eens serieus werk maken van het burgerberaad.
Voorzitter,
Ik word een beetje moe van het doemdenken over het financieel ravijn. Dat gaat niet gebeuren. In de aanloop naar de Kamerverkiezingen in 2025 en de raadsverkiezingen in 2026 gaat het kabinet heus het probleem van de gemeenten oplossen. En dan mogen de lokale fracties van de regeringspartijen met de eer gaan strijken, prima. Maar niet nu doen alsof de wereld zal vergaan.
In plaats van passief af te wachten, moet het college in actie komen. Deze zomernota straalt, net als het ambitiedocument, geen enkele ambitie uit. We zakken daardoor steeds verder weg en verkwanselen al het goede dat in de afgelopen jaren in gang is gezet.
Met doemdenken red je de wereld niet. Daarom roept GroenLinks het college op:
Stop met DOEMdenken. Ga DOENdenken.
Optimistisch aan de slag.