Vraag een willekeurige voorbijganger waar GroenLinks voor staat en je krijgt gegarandeerd als antwoord iets over groen, schone lucht en fietsen. Dat in de naam ook nog het woord ‘links’ voorkomt, lijkt veel minder tot de verbeelding van ‘het’ grote publiek door te dringen. Guido Antunes, een Schiedammer met zijn roots in Rotterdam, is een GroenLinkser die de groene agenda een warm hart toedraagt, maar wiens hart vooral sneller gaat kloppen door de linkse agenda van zijn partij. ‘In die zin behoor ik tot de “roden” binnen GroenLinks’.

Guido is drie jaar secretaris bestuurslid bij GroenLinks Schiedam en sinds kort ook algemeen bestuurslid van GroenLinks Zuid-Holland. Die laatste benoeming is reden om nader met hem kennis te maken in een gesprek over lokale en regionale politiek, zijn streven naar harmonie en het vormgeven van linkse idealen.

Guido Antunes is niet alleen een Schiedammer wiens roots in Rotterdam liggen; die roots gaan nog veel verder. Hij is de zoon van een Kaapverdiaanse vader en een Nederlandse moeder die van Goeree Overflakkee afkomstig is. Een niet alledaagse combinatie; althans, 48 jaar geleden. Daarbij verliet zijn vader al snel het gezin en groeide Guido op in een eenoudergezin. Zodoende maakte hij al vroeg kennis met wat het betekent op te groeien in ‘achterstand’.

Die kennis bepaalt ook nu nog zijn kijk op de samenleving. ‘Als je opgroeit in een achterstandsituatie, bekijk je de wereld op een andere manier. Doordat je onderschat wordt, staan er twee opties open: je maakt die onderschatting waar, of je verzet je er met alle macht tegen’. Guido koos, na een aarzelende start (‘Ik deed de zesjarige MAVO’), voor het laatste. Hij vloog door de HAVO en het Atheneum, kwam terecht in de ICT en voltooide zijn studie tot operational auditor. Vervolgens werkte hij in de Rotterdamse haven en maakte daar deel uit van de ondernemingsraad en trad op als vakbondsconsulent van de FNV.

Bruggenbouwer

Politiek actief werd hij in 2012. Daarvoor was hij wel lid van GroenLinks, maar deed daar nog niet veel mee. Op een ledenvergadering van de Schiedamse afdeling kwam de vraag of er leden beschikbaar waren voor het bestuur. De keuze was toen snel gemaakt. Guido trad toe als secretaris en is onder andere verantwoordelijk voor de planning, de ledenvergaderingen en maakt deel uit de kandidatencommissie. Ook zit hij in de Schiedamse schaduwfractie.

Sinds kort is hij ook lid van het bestuur van GroenLinks Zuid-Holland: ‘Ik ben makkelijk benaderbaar en wil afdelingen dichter bij elkaar brengen’. Hij noemt zichzelf een bruggenbouwer: ‘Ik weet waar mensen hun behoeften zitten en kan ze brengen naar mensen die die behoefte kunnen invullen’.

Lokale en provinciale politiek

Guido wijst erop dat lokale politiek en lokale problemen niet ophouden bij de gemeentegrenzen. Daarom is juist de provincie zo belangrijk. Helaas zit GroenLinks zowel in Schiedam als in Zuid-Holland in de oppositie. Het is daarom belangrijk de burger goed te informeren wat er gebeurt in beide organen. In Schiedam slaagt GroenLinks daar inmiddels uitstekend in. Door de samenwerking met Progressief Schiedam is ook de slagkracht vergroot. Guido noemt Progressief Schiedam ‘de meest nabije partij van GroenLinks en een partner op sociaal gebied’.

Linkse idealen

Politiek is volgens Guido een middel, geen doel: ‘Je gebruikt politiek om idealen waar te maken’. Zo is hij betrokken bij het project Seismic dat sociale duurzaamheid wil bevorderen en aandacht vraagt voor een onderwerp als social return. Dat laatste houdt in dat bij de uitvoering van opdrachten van de overheid ook mensen worden ingezet met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Ook hier komt de bruggenbouwer weer om de hoek kijken in zijn streven groepen dichter bij elkaar te brengen.

Dichter bij huis is Guido actief bij de buurtwerkplaats De Buren. Dit project wil mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt op weg helpen. ‘Die afstand is niet door die mensen zelf gecreëerd; die is voor hen gecreëerd. Zelf kunnen ze die afstand vaak niet overbruggen, dus hebben ze hulp nodig om hun talenten en zelfvertrouwen te ontwikkelen’.

Het zijn linkse idealen, maar worden die in het huidige GroenLinks voldoende belicht? Guido: ‘In de beeldvorming misschien niet; in de invulling en resultaten wel’. Om daar wel aan toe te voegen dat GroenLinksers best wel wat luider mogen roepen dat GroenLinks, naast een groene, ook een uitgesproken linkse partij is. ‘Maar wel een linkse partij die de nuance en discussie zoekt’.

Actieve politiek

Op de vraag of hij voor zichzelf een rol ziet weggelegd in de actieve politiek, reageert Guido omzichtig. Hij ziet zich meer in een rol als iemand die, waar nodig, processen bijstuurt. Daarbij is hij als bruggenbouwer meer geneigd te zoeken naar harmonie en evenwicht. ‘Misschien zou dat wel een waardevolle toevoeging zijn aan de actieve politiek’, maar vooralsnog ziet hij meer in het werken op de achtergrond in de schaduwfractie, waarin hij volop kan meedenken en meepraten over de Schiedamse en tegenwoordig dus ook de provinciale politiek.

Willem Visser