Om de aanleg van de A4 op Schiedams grondgebied mogelijk te maken, moesten duizenden bomen gekapt worden. Op het tracé van de A4 Delft-Schiedam gold een herplantplicht voor ruim 4500 bomen (15% van het Schiedamse bomenbestand). GroenLinks en Progressief Schiedam zijn er altijd vanuit gegaan dat die compensatie volwaardig zou zijn en er dus 4500 bomen teruggeplaatst gaan worden. Nu zijn er echter verontrustende berichten dat daarvan in de huidige plannen geen sprake zal zijn: slechts 450 bomen zullen worden herplant door Rijkswaterstaat. GroenLinks en PS hebben hierover vragen gesteld aan het College van Burgemeester & Wethouders.
De gemeente Schiedam wil graag een groene gemeente zijn en heeft in de bomennota van 2011 het belang van een goede en vitale bomenpopulatie benadrukt, onder andere voor gezondheid en welzijn van de bewoners en voor de ontwikkeling van de stadsnatuur. Helaas zien wij die ambitie niet terug in de plannen rond het A4-tracé. Men lijkt in te stemmen met de geringe compensatie.
Dit is volgens ons niet conform de letter en de geest van het bomenbeleid in deze stad en zeker niet conform de opgelegde herplantplicht bij het afgeven van de kapvergunningen. Wat is het vergunningenstelsel waard als Rijkswaterstaat er zo gemakkelijk van af komt?
GroenLinks en PS willen van het college onder andere weten of het waar is dat er slechts 450 bomen worden herplant. En als dat waar is, hoe het college dan denkt invulling te geven aan de opgelegde herplantplicht. Als het college inderdaad toestaat dat er minder bomen worden herplant, gaan GroenLinks en Progressief Schiedam graag in discussie over de waarde die het college daadwerkelijk toekent aan groen in Schiedam.