In januari stond een gesprek met Wil Boonstra, voorzitter van Volkstuinvereniging Thurlede, op deze website. Centraal daarin stond de vraag welke toekomst volkstuinen hebben. Wil Boonstra verwoordde dat zo: ‘Om te laten zien waar we voor staan, moeten we iets te bieden hebben. Daarbij moet je denken aan groenwaarden, ecologische waarden, maatschappelijke relevantie en betrokkenheid van de leden en de omgeving’.

Destijds kwam al het voorstel ter sprake om zonnepanelen op het verenigingsgebouw te plaatsen en de oude keukenapparatuur te vervangen door energiezuinige exemplaren. We zijn nog geen half jaar later en de tuinders op Thurlede zijn met algemene stemmen akkoord gegaan met het voorstel om € 15.000 te investeren in het verenigingsgebouw. De vereniging verwacht binnen zeven jaar de investering terug te verdienen door verlaging van de energielasten, waarna de investering vooral ‘winst’ gaat opleveren.

Maar de investering draagt natuurlijk ook bij aan duurzaamheid en kan gelden als een voorbeeld voor andere verenigingen. Daarbij maakt het duidelijk dat investeren in duurzaamheid niet afhankelijk hoeft te zijn van subsidies en uiteindelijk tot economische winst leidt.

Thurlede is al langere tijd bezig het tuinencomplex in het Beatrixpark te verduurzamen. Zo is het gebruik van milieuonvriendelijke bestrijdingsmiddelen taboe. De tuinders maar ook de omwonenden kunnen al jaren in de tuinwinkel terecht voor allerlei advies over verantwoord tuinieren, het aanschaffen van goede potgrond en gezonde planten die zijn opgekweekt zonder voor bijen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen.

Er zijn ook plannen om bij de ingang aan de Poldervaart een duurzame tuin aan te leggen en op een andere plaats komt een vruchtbomentuin voor de voedselbank Schiedam.

GroenLinks juicht dit initiatief van de tuinders van harte toe en is benieuwd naar verdere duurzame invulling van de toekomstplannen! Want de vraag of volkstuinen toekomst hebben is door dit initiatief van Thurlede afdoende beantwoord.