Dinsdag 23 januari werd in de Kapel van de Frankelandgroep het definitieve ontwerp voor de herinrichting van de Westfrankelandsedijk gepresenteerd. Dat betekende, eindelijk, een einde aan veel onrust, zorgen en ophef over de plannen van de gemeente. Het dubbelzijdige voet/fietspad zou in het oorspronkelijke plan namelijk ten koste gaan van bijna 100 bomen. Bovendien waren de bewoners nauwelijks bevraagd of gehoord.

De plannen van de gemeente maakte nogal wat los. Er volgden reacties, bezwaarschriften, brieven, acties en een legendarisch drukbezocht Stadserf. Het stadserf resulteerde in een toezegging van de wethouder om opnieuw met bewoners in gesprek te gaan. Dat is gebeurd. In november vond een eerste bijeenkomst plaats waar bewoners en andere betrokkenen ideeën en wensen konden doorgeven. Op basis van alle inbreng is de afgelopen maanden gewerkt aan een nieuw ontwerp.

Namens de bewoners heeft bomenexpert Huib Sneep meegekeken naar mogelijkheden om het fietspad zo te ontwerpen dat het zo min mogelijk bomen zou kosten. Dat heeft geleid tot een ontwerp waarbij het voetpad niet meer aan het fietspad vastzit, waarbij veel minder bomen hoeven te worden gekapt en er zelfs bomen bijgeplant worden en waarbij praktische wensen van bewoners over onder meer oversteekplaatsen zijn ingewilligd. Blijkbaar was het door, in de woorden van de architect “nog eens preciezer te kijken”, toch mogelijk veel meer bomen te redden dan de gemeente eerst had voorgesteld. Dat is mooi, maar de vraag blijft waarom de gemeente dat ‘preciezer kijken’ niet gelijk heeft gedaan?

Tijdens de avond in de Kapel gaf de gemeente toe dat er aan het begin van het project fouten zijn gemaakt: bewoners zijn onvoldoende geïnformeerd en betrokken. Daar wil de gemeente van leren. De bewoners zijn blij met de aanpassingen. Het werk kan gaan beginnen en zou rond de zomer afgerond moeten zijn. Als het zover is stel ik voor om op de vernieuwde Westfrankelandsedijk dit succes te vieren met een wijkborrel.

Eind goed al goed dus? Ja en nee… Dit project is, ondanks de valse start, goed gerepareerd. Tegelijkertijd laat dit project zien wat er vaak, te vaak, misgaat in Schiedam: een gemeente die zegt samen met bewoners tot de beste oplossingen te willen komen. Maar ook een gemeente die vervolgens niet of onvolledig communiceert. Een gemeente die geen ruimte geeft aan bewoners om voordat een plan gemaakt wordt, te bepalen hoe dat plan eruit zou moeten zien. Een gemeente die keer op keer moet bekennen dat het ‘niet helemaal goed is gelopen’. Zie voor zeer recente voorbeelden de onrust onder bewoners over de gebrekkige samenwerking met de gemeente bij de herinrichting van de Havendijk, de klachten van de Ondernemersvereniging ’s-Graveland over de communicatie van de gemeente rond de vergunning voor een seksinrichting en de bezwaren van bewoners van de Burg. Honnerlage Gretelaan over nieuwbouwplannen in hun wijk. Twee van de drie gevallen zijn in recente vergaderingen van de gemeenteraad besproken. En in beide gevallen moest de wethouder toegeven dat de manier waarop de gemeente met burgers omging beter moet. En dit fenomeen is niet iets van de laatste maanden. In het verleden speelden soortgelijke problemen rond bijvoorbeeld Kethel Oost en de Oosterstraat.

Dit laat een patroon zien. En de noodzaak om dingen anders te doen. Geef bewoners de ruimte en ze zijn van grote waarde voor de ontwikkeling én uitvoering van ideeën in Schiedam. Maar staat de gemeente hier voor open? Indien niet, dan eindigen goede initiatieven van bewoners in teleurstelling en frustratie. Het voorbeeld van de Westfrankelandsedijk laat zien dat door de inspraak serieus te nemen, en dus wel ‘preciezer te kijken’, het uiteindelijke plan veel beter wordt! Inspraak en betrokkenheid van bewoners moeten dan ook anders. Niet slechts meepraten over de manier waarop al gemaakte keuzes worden uitgevoerd, maar echt invloed hebben op die keuzes. En nee, dan zal niet elke bewoner het uiteindelijk eens zijn met de uitkomst. Maar dan kunnen we het gesprek hebben over de inhoudelijke plannen, in plaats van over het gebrek aan betrokkenheid en openheid. 

 

René Karens

Lijsttrekker GroenLinks Schiedam