‘Nieuwe Energie voor Groenoord’? Wat is dat ook alweer?
De afgelopen jaren is veel gesproken over dit plan. Zoals je misschien wel weten heeft Nederland doelen voor het klimaat gesteld, waaronder het terugdringen van de uitstoot van CO2. Één van de maatregelen uit het Klimaatakkoord dat door de Tweede Kamer is besloten, is het stoppen met het gebruik van aardgas in 2050. Dat betekent nogal wat, want heel veel mensen gebruiken nu aardgas om hun huis te verwarmen en om op te koken. Gemeenten moeten dus plannen maken om tot 2050 alle huizen van het gas te krijgen.
Dat klinkt makkelijker dan het is. Want die huizen, die zijn niet van de gemeente. Ze zijn van individuele eigenaren, verzameld in een VVE als ze in een flat of appartement wonen, of van woningcorporaties die ze verhuren. En individuele eigenaren of huurders hebben weinig mogelijkheden om zelf ‘van het gas’ te gaan. Natuurlijk, je kunt woningen veel beter isoleren en met bijvoorbeeld een warmtepomp verwarmen. Maar dat is een hele dure oplossing die voor de meeste mensen met bijvoorbeeld een gemiddeld inkomen al niet te betalen is, laat staan voor mensen die het minder breed hebben. En voor ons is vanaf dag 1 het principe geweest: elk plan moet niet alleen duurzaam zijn maar ook sociaal!
Dus de gemeente moest een plan maken. Schiedam heeft nu een plan gemaakt voor Groenoord. Want Groenoord heeft het geluk dat er vlakbij een ‘warmteleiding’ ligt waarmee warmte die ‘over’ is in de Rotterdamse havenindustrie hierheen wordt gebracht. Die warmte kan gebruikt worden om huizen te verwarmen, zodat daar geen aardgas meer voor nodig is. Samen met de woningcorporatie WoonPlus en Eneco (eigenaar van die warmteleiding), is afgelopen jaren gewerkt aan dit plan voor Groenoord. Uit het plan blijkt dat het aansluiten op dit warmtenet voor 96% van de huishoudens kan zonder dat zij hierdoor hogere kosten hebben. En voor veel mensen zal het zelfs financieel voordeel opleveren. Daarnaast zorgt de combinatie met isolatie ervoor dat huizen comfortabeler worden en leidt de woningverbetering van WoonPlus tot veiligere huizen.
Huiseigenaren, huurders en VVE’s kunnen volgens dit plan zelf besluiten of zij, of hun flat of appartementencomplex, hier de komende jaren gebruik van willen maken. VVE’s en individuele eigenaren kunnen hiervoor, als zij dat nodig hebben, een lening van ongeveer 14 tot 15 duizend euro afsluiten via de Gemeente tegen een lage rente. Door die lage rente zijn de kosten hiervan, voor VVE’s vertaald in gezamenlijke servicekosten en voor individuele eigenaren in de maandelijkse aflossing, lager dan ze vervolgens op hun energierekening besparen. Willen zij dat niet, of horen zij bij het kleine deel van de Groenoorders voor wie het plan nog niet financieel haalbaar is, dan hebben en houden zij de vrijheid om aardgas te blijven gebruiken.
Dit plan betekent een enorme investering in de wijk Groenoord van 120 miljoen euro, het merendeel daarvan voor rekening van Eneco en WoonPlus. En als er dan toch in de wijk gewerkt wordt aan het warmtenet, kunnen er gelijk zogenaamde ‘meekoppelkansen’ worden benut. Dit zijn mogelijkheden om de wijk veiliger te maken, werkgelegenheid te bevorderen en opleidingsmogelijkheden te creëren.
Flinke politieke discussie
Het besluit over zo’n groot plan neem je niet zomaar. De gemeenteraad heeft hier ook al heel vaak over gepraat de afgelopen jaren. En het college, WoonPlus en Eneco hebben de afgelopen 2,5 jaar gewerkt aan het plan. Een paar weken geleden was dat er dan definitief. En kon de gemeenteraad er dus gisteravond definitief over besluiten.
Dat ging niet zonder slag of stoot. Fractiegenote Sandra schreef een paar weken geleden al een geweldig artikel over al het ‘fake news’ dat over dit plan de ronde deed. Dat speelde zeker ook een rol in de politieke discussies. Veel bewoners in Groenoord hadden er, mede door veel bangmakerij over dit plan, weinig vertrouwen in. Ook al wordt uit het plan echt duidelijk dat die bewoners en de wijk beter af zijn mét dit plan dan zonder.
Ondanks dat de wethouders uitgebreid en overtuigend antwoord gaven op goede inhoudelijke vragen van veel partijen, bleef het tot het allerlaatst spannend of er een meerderheid zou komen voor het plan. Zelfs sommige raadsleden van coalitiefracties besloten tegen het plan te stemmen. Gelukkig waren er ook partijen van buiten de coalitie die het plan wel steunden. Zo diende DENK twee moties in die ervoor moeten zorgen dat die ‘meekoppelkansen’ nog uitgebreider worden uitgewerkt en dat de gemeenteraad de komende jaren regelmatig en goed wordt geïnformeerd zodat we de voortgang van het plan kunnen controleren. Met die garanties stemde ook die partij, net als de fractie Post, voor het plan.
Uiteindelijk stemde de gemeenteraad met 19 stemmen voor en 16 tegen voor het plan. De gemeenteraad beloont daarmee het harde werk de afgelopen jaren van ons college. En biedt de inwoners van Groenoord hiermee de kans om te profiteren van het goede aanbod dat Schiedam, WoonPlus en Eneco hebben kunnen aanbieden.
En nu?
Zoals al vaak gezegd: er is nu geen ‘aardgasverbod’ in Groenoord. De komende jaren, zelfs tot 2062(!), krijgen alle VVE’s, particuliere eigenaren en huurders per complex de kans om te kiezen om aan te sluiten op het warmtenet. Dat betekent dus dat het echte werk voor de gemeente nu pas begint! Er zal voor elk complex een aanbod komen. Elke eigenaar, VVE of huurder kan dan zelf beoordelen wat het overstappen op het warmtenet betekent voor hen. Financieel, maar ook op het gebied van wooncomfort en zekerheid over een gasloze toekomst.
Het plan kent een hele lange aanloop. Gelukkig is er de komende jaren nog voldoende tijd om het uit te voeren. En om de bewoners in Groenoord daarin mee te nemen. Wij hebben alle vertrouwen in ons college dat dit gaat lukken.
En andere wijken dan? Dat is een goede vraag! Groenoord is de eerste wijk waarvoor we een goed plan hebben kunnen maken. Voor alle wijken in Schiedam zal er echter uiteindelijk een plan moeten komen. Soms zal dat ook met een warmtenet kunnen. Maar voor andere wijken, wijken met nieuwere huizen of met minder hoogbouw, zullen de komende jaren ook andere oplossingen gebruikt gaan worden.
GroenLinks Schiedam zal zich ook dan blijven inzetten voor plannen die niet alleen duurzaam zijn, maar ook sociaal. Wil jij meer weten over wat dit voor jouw wijk betekent? Of wil je met ons meedenken of meehelpen aan het dichterbij brengen van een groener Schiedam? Meld je dan bij onze fractie via fractie@groenlinksschiedam.nl.