GroenLinks-motie houdt verkoop Eneco tegen

Tijdens de raadsvergadering van 24 oktober diende GroenLinks-fractievoorzitter Jeroen Ooijevaar een motie in om de verkoop van de gemeentelijke aandelen in Eneco tegen te houden.

In veel gemeenten die aandeelhouder van Eneco zijn, geeft het college de gemeenteraad de kans om zich uit te spreken over de verkoop van de aandelen Eneco. Het Schiedamse college koos er voor om de raad alleen maar te vragen “wensen en bedenkingen” te uiten. Discussie in de commissievergadering leidde niet tot een duidelijke conclusie. De helft van de raad zei vóór verkoop te zijn, de helft tegen. GroenLinks vond, samen met Progressief Schiedam en de Fractie Janssen, dat de raad zich daarom uit zou moeten spreken om duidelijkheid te krijgen welk standpunt op een meerderheid kan rekenen: wel of geen verkoop van de aandelen Eneco. Om de raad toch een besluit te laten nemen, stelde Jeroen Ooijevaar namens de drie partijen een motie op. Na consultatie bij de andere fracties werd de motie mede ingediend door ChristenUnie/SGP en de Fractie Erdem.

De motie kreeg steun van de kleinst mogelijke meerderheid van de raad: 18 stemmen voor, 17 tegen de motie. Het college kreeg daarmee de opdracht aan de aandeelhouderscommissie te laten weten dat Schiedam z’n aandelen Eneco wil behouden.

Waarom GroenLinks vindt dat de Eneco-aandelen in gemeentelijke handen moeten blijven lees je hier.

In de commissievergadering sprak de PvdA zich nog uit vóór verkoop. Na geheime stukken bestudeerd te hebben, die mede op aandringen van GroenLinks aan de raad ter beschikking werden gesteld, keerde de PvdA gelukkig terug naar haar principes en steunde de GroenLinks-motie.

Lees hier het bericht over het verzoek de geheime informatie aan de raad ter beschikking te stellen. 

Leefbaar Schiedam gaf in de vergadering aan tegen verkoop te zijn. Toch stemden de drie raadsleden tegen de motie. Een vergissing, bleek toen het al te laat was om nog iets aan de stemuitslag te veranderen. De motie zou dus nog meer steun gekregen hebben, als Leefbaar Schiedam wel de juiste stemmen had uitgebracht.

Wethouder Nathalie Gouweleeuw liet namens het college weten de motie te zullen uitvoeren en aan de gemeentelijke aandeelhouderscommissie van Eneco te laten weten dat de gemeente Schiedam zijn aandelen wil behouden.